Dr. Woei-Lien Chong - Sinoloog en filosoof
 
 
For home page in English, click here
 
 
Woei-Lien Chong (geb. te Amsterdam) studeerde sinologie aan de universiteiten van Leiden, Beijing, Nanjing en Taipei, en studeerde af in 1982 in Leiden. Zij behaalde tevens een doctoraal filosofie aan de Universiteit Leiden in 2005. In 1999 promoveerde ze op een proefschrift over de receptie van Kant in het hedendaagse China. Ze is de auteur van Filosofie met de vlinderslag: de daoïstische filosofie van Zhuangzi (Damon, 2016), waarvan inmiddels de tweede druk is verschenen.
 
Van 1985 tot 2010 werkte ze als universitair docent moderne Chinese filosofie aan het Sinologisch Instituut van de Universiteit Leiden, en gaf er les op alle niveaus van het wetenschappelijk onderwijs. Van 2010 tot 2012 was ze als gastonderzoeker verbonden aan het Leiden University Institute for Area Studies (LIAS).
 
Ze heeft Engelstalige bundels en artikelen gepubliceerd in de sinologische vakpers over diverse thema’s, met name hedendaagse Chinese filosofie en cinema (zie publicatielijst).
 
Ze was gedurende 17 jaar hoofdredacteur van China Information: A Quarterly on Contemporary China Studies (Sage Publishers, Londen), een blad dat ze oprichtte in 1986. Inmiddels staat CI bekend als een van de internationaal toonaangevende vaktijdschriften over het huidige China. In 2003 droeg ze dr. Tak-Wing Ngo voor als haar opvolger. Sinds 2010 leidt hij het blad vanuit de University of Macau, waar hij hoogleraar is in the Department of Government and Public Administration.
 
Als docent heeft ze behalve aan de Leidse universiteit ook in het volwassenenonderwijs een zeer ruime ervaring opgebouwd. Ze was lid van de Programmaraad van de Stichting Filosofie Oost-West (FOW) in 2004-2010, en verzorgt sinds vele jaren lezingen en cursussen over Chinese en Oosterse filosofie voor de FOW, HOVO, en de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Van 2012 tot 2015 was ze als docent verbonden aan het Instituut voor Filosofie in Amsterdam. Sinds januari 2015 doceert ze aan de Internationale School voor Wijsbegeerte.
 
Na vele jaren in het Engels te hebben gepubliceerd voor de wetenschappelijke pers legt ze zich nu graag toe op het publiceren van Nederlandstalige studies over Chinese filosofie, interculturele dialoog, cultuur en levenskunst (zie publicatielijst). Haar onderzoek richt zich met name op de daoïstische levenskunst van Laozi en Zhuangzi.
 
 
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint