Dr. Woei-Lien Chong, sinoloog en filosoof - Sinoloog en filosoof
 
 
For home page in English, click here
 
 
Mijn reis door het leven begon in hartje Amsterdam, mijn geliefde geboorteplaats waar ik ook ben opgegroeid. Na het gymnasium studeerde ik sinologie in Leiden, met studieverblijven aan de universiteiten van Beijing, Nanjing en Taipei (doctoraal in Leiden, 1982). 

Op basis van mijn proefschrift over de receptie van Kant in het hedendaagse China mag ik mij sinds 1999 doctor in de sinologie noemenIn 2005 studeerde ik af in de filosofie, mijn tweede hoofdvak, eveneens aan de Universiteit Leiden (UL). Aan deze universiteit werkte ik van 1985 tot 2010 als universitair docent Chinese filosofie, en gaf er les op alle niveaus van het wetenschappelijk onderwijs. Van 2010 tot 2012 was ik gastonderzoeker aan het Leiden University Institute for Area Studies (LIAS).

In 1986 richtte ik samen met Eduard Vermeer en Stefan Landsberger aan de UL een wetenschappelijk tijdschrift op over het huidige China, getiteld China Information: A Quarterly on Contemporary China Studies (Sage Publishers, Londen). 

Van dit blad, dat inmiddels bekend staat als een van de internationaal toonaangevende vaktijdschriften over het huidige China, was ik 17 jaar hoofdredacteur. In 2003 droeg ik dr. Tak-Wing Ngo voor als mijn opvolger. Hij leidt het blad sinds 2010 vanuit de University of Macau, waar hij hoogleraar is in the Department of Government and Public Administration.


In het nieuwe millennium besloot ik, dat ik mijn werk niet alleen bij vakgenoten, maar ook bij het grote publiek onder de aandacht wilde brengen. Van 2004 tot 2010 was ik actief in de Stichting Filosofie Oost-West (FOW), als docent en lid van de Programmaraad, en van 2012 tot 2015 gaf ik les in de Oosterse wijsbegeerte aan het Instituut voor Filosofie in Amsterdam

Sinds januari 2015 ben ik docent aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden. Een overzicht van de cursussen die ik daar en elders heb gegeven vindt u hier.

In 2016 verscheen bij uitgeverij Damon mijn boek Filosofie met de vlinderslag: de daoïstische filosofie van Zhuangzi, waarvan inmiddels de derde druk in de winkels ligt. Voor een korte samenvatting van mijn interpretatie van het vroege daoïsme kunt u klikken op deze link.

Samen met qigong-specialist Robert-Jan Schippers geef ik sinds 2017 elk jaar een zomercursus daoïsme aan de ISVW, en sinds 2019 verzorgen we ook een jaarlijkse lentecursus aan de Academie op Kreta "Evdaimonia". Beide cursussen zijn bijzonder succesvol, en tot nu toe steeds in een vroeg stadium uitverkocht. Als docenten kijken we er elk jaar met ontzettend veel plezier naar uit! 

 
Foto: Qigong-training o.l.v. Robert-Jan Schippers in de antieke stad Lato op het eiland Kreta, met panoramisch uitzicht op de Golf van Mirabello.


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint