Dr. Woei-Lien Chong, sinoloog en filosoof - Sinoloog en filosoof
Het vroege daoïsme in een nieuw licht

Het grote succes van de lente- en zomerweken die ik samen met Robert-Jan Schippers geef, toont aan dat de daoïstische levenskunst, die streeft naar de harmonie van ontvankelijkheid en daadkracht, aanslaat in deze moderne tijd. 

Naast de daoïstische filosofie geeft ook het bijbehorende lichaamswerk, in de vorm van taijiquan en qigong, ons concrete handvaten om deze eeuwenoude levenskunst zelf toe te passen in de praktijk van alledag. 

Het lichaam, zoals het daoïsme uitlegt, is namelijk ons orgaan voor het voelen van innerlijke en uiterlijke ruimte, en geeft daarnaast ook nauwkeurig aan wanneer we bezig zijn om energie te verspillen. 

Als we leren om de signalen van het lichaam op te merken, en ons innerlijk energielichaam cultiveren, kunnen we onze levensenergie efficiënt beheren, en in alle activiteiten accurate daadkracht en geduld combineren met een fijnbesnaard gevoel voor timing, ruimte en proportie. We kunnen dan in elke situatie zowel onszelf als anderen volledig recht doen. Dat is de diepere betekenis van de bekende, maar veelal verkeerd begrepen, daoïstische uitdrukking wuwei.

Mijn visie op het daoïsme zet ik uiteen in mijn boek Filosofie met de vlinderslag: de daoïstische filosofie van ZhuangziDit is het basisboek voor mijn cursussen. 

Heel geschikt als voorproefje voor mijn boek is de bijdrage die ik heb geschreven voor de bundel Inleiding taoïstische filosofie, en het artikel dat ik recentelijk heb gepubliceerd in het tijdschrift Mantra.

Heeft u interesse in de cursussen die ik geef samen met Robert-Jan Schippers? Surf dan naar de agenda voor 2020. Een lijst van reeds afgesloten cursussen vindt u via deze link

Meer informatie over de unieke combinatie van filosofie en lichaamswerk die onze cursusweken kenmerkt vindt u hier.


Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint